FOLKLORNI ANSAMBL ETNO SISCIA SISAK

Ukratko o nama

UKRATKO O NAMA

Folklorni ansambl Etno Siscia Sisak osnovan je 2018. godine. Oko stotinu redovnih članova djeluje u šest sekcija; folklornoj A i B, tamburaškoj, vokalnoj te u dvije dječje sekcije.

Ansambl je sudjelovao na mnogim manifestacijama u Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i širom Hrvatske, a svoja dostignuća i mogućnosti pokazao je i na velikim koncertima u Sisku, Kutini, Novskoj, Solinu te u talijanskom gradu Brescia 2022. godine. Osim toga, respektabilne rezultate Ansambl ostvaruje na natjecanjima na županijskoj i državnoj razini.

Tamburaši FA Etno Siscia Sisak, slijedom odabira stručnih povjerenstava na županijskim smotrama, predstavljaju šest godina za redom (2018.-2023.) Sisačko-moslavačku županiju na državnim smotrama i osvajaju tri Srebrne plakete u kategoriji folklornih orkestara te Zlatnu 2021. i Srebrnu 2022. godine u kategoriji folklornih sastava.

Na državnim smotrama koreografiranog folklora Ansambl je u samom vrhu folklornog amaterizma! U pet godina djelovanja Ansambl je dva puta sudjelovao na državnim smotrama ponajboljih ansambala Hrvatske; 2019. u Čakovcu i 2022. u Županji, a ove godine ponovo je izabran za predstavnika Sisačko-moslavačke županije na jubilarnom 30. Susretu hrvatskih folklornih ansambala.

Ovim uspjesima pridružila se i starija dječja sekcija koja je selektirana na nacionalni Festival dječjeg folklora u Kutini ove godine.

Repertoar Ansambla prvenstveno je baziran na prezentaciji folklornog izričaja posavskog kraja, no tu su i koreografije iz okolice Bizovca, Baranje, Hrvatskog zagorja, Bilogore, Međimurja, Pokuplja, Korduna te vokalne i instrumentalne izvedbe iz raznih krajeva Hrvatske.

FA Etno Siscia Sisak član je Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije i Hrvatskog sabora kulture.


KONCEPT I CILJ DJELOVANJA

Prvenstveno smo folklorno društvo orijentirano na promicanje tradicijske kulture općenito. Sam naziv ETNO SISCIA određuje nas kao gradsko, urbano društvo i poveznica je s realnim vremenom i prostorom u kojem djelujemo.


Stilizirani motiv ruže, tako karakterističan za posavsku narodnu nošnju, nametnuo se u samom početku kao naš znak. Simbol i podsjetnik na naše bogatstvo koji nam vraća sliku naših prabaka u polumračnim kutcima drvenih kuća, kako uz svijeću ili petrolejku s ljubavlju vezu, tkaju i stvaraju tu istu ružu za svoje potomke.

Koncept i cilj djelovanja bazirani su na ideji da folklorni izričaj sisačkoga kraja i našega Grada, Županije te kulturnu, tradicijsku baštinu Hrvatske pokažemo i prikažemo na naš način, nastojeći biti jedinstveni i prepoznatljivi.
Kroz buduće projekte i programe želimo postati novi centar tradicijske kulture Siska i šire te inovativnim pristupom doprijeti do mladih i uključiti ih u naš rad.


Galerija

Podijeli ovu stranicu

VRH