ETNO SISCIA

Društvo za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine Etno Siscia

Osnivanje Društva

Društvo za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine Etno Siscia osnovano je 25. svibnja 2018. godine u Sisku i zasigurno smo najmlađe društvo u Sisačko-moslavačkoj županiji. Osnivanje Društva potaknuli su brojni ljubitelji tradicije, zavičaja i njegovanja nacionalnog identiteta koji su već dugi niz godina, pa i desetljeća, aktivni sudionici folklornog amaterizma. U ime svih njih, u formalnom smislu, društvo su osnovali Hrvoje Grabić, Ana Prelac, Dario Vujić, Vesna Štengl i Milan Žugaj. 

Iako smo prvenstveno folklorno društvo, u samom nazivu nedvosmisleno ističemo naše nastojanje promicanja kulturne tradicijske baštine općenito, a "Etno Siscia" određuje nas kao gradsko, urbano društvo i poveznica je s realnim vremenom i prostorom u kojem djelujemo.

Koncept i cilj djelovanja

Koncept i cilj djelovanja bazirani su na ideji da folklorni izričaj sisačkoga kraja i našega Grada, Županije te kulturnu, tradicijsku baštinu Hrvatske pokažemo i prikažemo na naš način, nastojeći biti jedinstveni i prepoznatljivi. 

Kroz ples, pjesmu, tamburu i mnoge druge aktivnosti prezentirat ćemo i promicati naše bogato tradicijsko nasljeđe, s odmah zacrtanim ciljem da svaka prezentacija bude na zavidnoj estetskoj i izvedbenoj razini.  Nastojat ćemo široj javnosti pokazati neke već zaboravljene i manje poznate pjesme i plesove, a s vremenom ćemo realizirati programe kojima želimo postati novi centar tradicijske kulture.

Članstvo i sekcije

Od učenika do umirovljenika. Jedan od motiva osnivanja bilo je zajedništvo i spoj različitih generacija. Poveznica je ljubav prema folkloru i baštini, a kroz tu poveznicu otkrivaju se mnoge niti koje nas još više spajaju i zajedno čine niz radosnih trenutaka koji obogaćuju naše živote.

Društvo trenutno broji 50 članova koji djeluju u folklornoj plesnoj, tamburaškoj i vokalnoj sekciji. Ovisno o članstvu, iskazanim interesima i potrebama osnovat će se i druge sekcije.

Galerija

VRH